1.ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
1.1 Населений пункт смт Покровське
1.2 Область

Дніпропетровська

1.3 Повна назва органа місцевого самоврядування ОТГ Покровська селищна об’єднана територіальна громада
1.4 Кількість населених пунктів

31

1.5 Кількість населення

17130

1.6 Повна назва органу управління ОТГ відповідального за впровадження практики

Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Покровської селищної ради

1.7 Повна поштова адреса ОМС:

53600, Дніпропетровська область, Покровський район, смт. Покровське, вул. Центральна, 20

1.8 Телефон (з кодом міжміського зв’язку) (05638) 2-12-42
1.9 Адреса електронної пошти ОМС  

info@pokr.otg.dp.gov.ua

1.10 Офіційний сайт ОМС ОТГ https://pokr.otg.dp.gov.ua
ПІБ керівника ОМС ОТГ Спажева Світлана Анатоліївна
1.12 ПІБ керівника відділу, відповідального за впровадження практики Власова Наталя Василівна

Чевюк Марина Федорівна

0662826354

e-mail: chewyk1992@ukr.net

ЗМІСТ

Назва практики

Єдина учнівська рада «Star League» Покровської  об’єднаної територіальної громади

Період початку впровадження практики

З 03 лютого 2019 року – впроваджується і на даний час

Короткий опис проблеми, на вирішення якої впроваджено практику

Учні 14-18 років пасивні у прийнятті важливих рішень, які стосуються громади. Відсутні довірливі відносин між владою та  молоддю. Діти з віддалених сіл не активні, в молодіжній раді виник кадровий голод щодо гідної зміни.

Передумови: що сприяло запровадженню практики, спонукало до вирішення проблеми; причини створення практики

В Молодіжній раді при Покровській селищній раді вік членів сягає переважно від 25 до 35 років. Учнівська молодь 14-18 років не є активною, не проявляла інтересу до вирішення важливих питань в громаді. Також, гостро стояло питання активізації молоді з віддалених населених пунктів ОТГ. Під час опитування було виявлено, що великий відсоток молоді не довіряє владі, тому для нас було важливо налагодити цей контакт.

Опис практики: ініціативи, діяльність в громаді, алгоритм впровадження практики, застосовані методи вирішення проблеми, цільова аудиторія, виконавці, партнери

До складу Ради ввійши представники та представниці з 5 різних шкіл ОТГ,склад є гендерно-збалансованим (10 дівчат та 10 хлопців)  – це є однією з умов існування ради. Враховується інклюзивність місця проживання кожного з членів ради. Вони самі вирішують,які конкретно ідеї та проекти хочуть втілити в життя. Обов’язковою умовою є те,що все реалізовується не тільки в одній із шкіл (або в одному селі) ,а всіх школах та селах де проживає та навчається молодь. Не зважаючи на різний статус та місце проживання члени учнівської ради систематично відвідують засідання молодіжної ради,робочої групи із написання молодіжної стратегії, влада запрошує учнів на громадські слухання, вони беруть активну участь в культурно-масових заходах всієї громади.

Методика запозичена, але може бути модернізована під будь-яку громаду в Україні.

Заходи, які вдалося реалізувати за час дії проекту: участь в тренінгах з розвитку лідерських якостей, проведення акції «Година Землі», волонтерство на масляній з метою збору коштів для ремонту молодіжного простору, активна участь в «Лідер – fast 2019», участь в 4 місцевих толоках, проведення вишиванкового батлу за участю більше як 1000 дітей,  ініційовано та втілено благодійний концерт для дітей вразливих верств населення, участь в засіданнях молодіжної ради, допомога в ремонті молодіжного простору, волонтерство на Дні Молоді, взаємодія з молодіжною радою в організації кінотеатру під відкритим небом, волонтерство на багатожанровому фестивалі «Fest-party у селянській хаті».

Матеріално-технічну базу для розвитку учнівської ради забезпечує селищна та ГО «Молодь Покровщини».

Членство в раді є добровільним і не потребує постійного фінансування.

Голова громади підтримує проект та сприяє його розвитку, шляхом залучення молоді до прийняття важливих рішень в громаді на різних етапах.

Результати практики: які отримані якісні і кількісні показники, на що позитивно вплинула реалізація практики, чиї проблеми вирішено, які системні зміни в громаді досягнуті

Проект Єдиної учнівської ради Покровської громади зміг згуртувати учнів не тільки з центральних шкіл, а й з віддалених сіл.

2 членів учнівської ради стали членами Молодіжної ради, ще 5 учнів – членами ГО «Молодь Покровщини», 2 соціальних проекти втілено в життя (благодійний концерт – зібрано більше 13000 грн., допомога людям похилого віку),3 міні-проекти почали свою реалізацію з вересня 2019 року. За час реалізації даного проекту відбулись суттєві зміни у  взаємодії учнів з владою. В учнів помітно розвинулись лідерські якості та навички комунікації.

Члени учнівської ради є постійними  волонтерами в заходах, які проходять на території Покровської ОТГ.

Які були перешкоди у реалізації практики, складнощі, як вдалось їх подолати, що сприяло успіху

Під час реалізації даної практики перед нами постало дві головні  перешкоди: зацікавити і активізувати учнівську молодь та можливість зібрати раду в повному складі не зважаючи на місце проживання її членів.

Отримавши підтримку від голови громади Спажевої С.А. ,  відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Покровської селищної ради та активних членів молодіжної ради (які в подальшому стали консультантами учнівської ради) – ці дві проблеми зникли.

Бюджет практики, обсяги та джерела фінансування, співфінансування, внесок громади тощо.

Практика не потребує грошових внесків.

Наявність публікації у ЗМІ щодо практики

https://www.facebook.com/pokrovska.gromada/videos/2011865222253564/

Практика ввійшла до друкованого видання  каталогу реалізованих молодіжних ініціатив в рамках проекту «U- GO (U-Government Official: Ти посадовець! – навчальна програма розбудови навичок лідерства та урядування для молоді, організована ГО «Центр зростання громад» у партнерстві з програмою DOBRE.

Наявність розроблених локальних документів в процесі реалізації практики: рішень органів місцевого самоврядування, програм, положень, договорів тощо