1.ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
1.1 Населений пункт

Широківська сільська об’єднана територіальна громада

1.2 Область

Запорізька

1.3 Повна назва органа місцевого самоврядування ОТГ

Широківська сільська рада ( об’єднаної територіальної громади) 

1.4 Кількість населених пунктів

27

1.5 Кількість населення

11140

1.6 Повна назва органу управління ОТГ відповідального за впровадження практики

Широківська сільська рада

(об’єднаної територіальної громади) 

1.7 Повна поштова адреса ОМС:

shyroke.org@gmail.com

1.8 Телефон (з кодом міжміського зв’язку) (061)-223-14-25
1.9 Адреса електронної пошти ОУО ОМС shyroke.org@gmail.com
1.10 Офіційний сайт ОМС ОТГ shyroke.org.ua
1.11 ПІБ керівника ОМС ОТГ Коротенко Денис Олександрович
1.12 ПІБ керівника відділу, відповідального за впровадження практики Комісаренко Анна095 433 20 53, email: shyroke.vidpovidalna.soc@gmail.com

ЗМІСТ

Назва практики

Спільно до мети. Співпраця місцевої влади з організаціями громадянського суспільства

Період початку впровадження практики

Січень 2018 – по теперішній час.

Короткий опис проблеми, на вирішення якої впроваджено практику

Низька громадська активність, відсутність у населення віри в те, що вони можуть впливати на прийняття рішень на місцевому рівні. Стагнація в соціальній сфері,  відсутність інноваційності і індивідуального підходу до системи  надання соціальних послуг.

Передумови: що сприяло запровадженню практики, спонукало до вирішення проблеми; причини створення практики

Недержавні громадські об’єднання та благодійні фонди є потужним ресурсом для розвитку громади, який, на жаль, влада рідко бере до уваги, лишаючи себе значних можливостей до розвитку і інновацій. Керівництво  Широківської ОТГ (деякі самі «вихідці» з громадського сектору)  розуміючи значимість саме громадянського суспільства, ще спочатку створення громади тісно співпрацювали з різними ГО.

З січня 2018 року соціальна сфера від району  перейшла до управління громади. Недостатнє фінансування соціальної сфери  державою, а також взаємодія з партнерськими ГО, надали значний поштовх шукати додаткові ресурси і інноваційні підходи для розвитку і активізації населення, задоволення потреб соціально незахищених категорій мешканців та сімей, які потрапили в складні життєві обставини (особи з інвалідністю, люди з складними орфанними захворюваннями, учасники АТО і їх родини, люди поважного віку та інші).

З розширенням можливостей  вирішено, що має бути окремий спеціаліст в громаді – менеджер із соціальних проектів, який займається написанням грантових заявок, пошуком додаткових джерел фінансування, роботою по взаємодії з ГО, забезпечуючи ланцюжок: Влада – Громадські організації.

Таким чином,  причина створення практики: необхідність створення дієвої вертикалі «громадськість –  менеджер соціальних проектів-місцева влада».

Опис практики: ініціативи, діяльність в громаді, алгоритм впровадження практики, застосовані методи вирішення проблеми, цільова аудиторія, виконавці, партнери

Для активізації роботи з громадськими об’єднаннями та місцевим населенням введена посада Менеджер соціальних проектів, особа що залучає громадські об’єднання та благодійні фонди до співпраці з громадою, координує проведення сумісних заходів гуманітарного, просвітницького та розважального характеру. А також ініціює та координує громадські рухи, вивчає громадську думку та допомагає порозумітися місцевій владі з населенням, намагаючись при цьому максимально задовольнити потреби жителів громади.

Роботу почали з анкетування з метою визначення потреб населення і їх задоволеності наданими послугами. Цільова  аудиторія – соціально незахищені версти населення,  молодь, діти, люди поважного віку. Інноваційність полягає в підході до роботі з населенням – будуємо систему надання соціальних послуг під потреби людей. Наші партнери GIZ, Харківський інститут соціальних досліджень, МБФ «Карітас», ГО «Міський центр допомоги», БФ «Надай надію», БФ «Менонітський центр», БФ «Посмішка дитини», БФ «Щаслива дитина» , Інститут Громадського розвитку «Ортега-і-Гасет» та багато інших.

Результати практики: які отримані якісні і кількісні показники, на що позитивно вплинула реалізація практики, чиї проблеми вирішено, які системні зміни в громаді досягнуті

Створено дорадчі органи при Виконкомі  Широківської сільської ради – Молодіжна Рада- 26 осіб з 6 шкіл, Рада Сеньорів (в процесі створення – 28 осіб, по одній з кожного населеного пункту, складається з людей поважного віку 60+).

З жовтня стартує Інститут третього віку. Наразі триває процес створення вуличних комітетів, які наділені певним переліком повноважень задля покращення життя односельців. Серед молоді популяризується волонтерський рух, волонтери SOS Широківської громади перемогли в конкурсі Краща ініціатива України 2017.

Розпочата співпраця зі скаутською організацією «ПЛАСТ» для роботи з молоддю та дітьми. В громаді зареєструвалось дві громадські організації: воїнів АТО та батьків дітей з інвалідністю, які активно співпрацюють з владою, іншими ГО та беруть участь у проектах. За сприянням ГО та  БФ: – на відпочинок поїхало 30 дітей з громади; – обладнано один ХАБ та ремонтується будівля ще одного; – жителі громади отримали більше 25 тон гуманітарної допомоги у вигляді одягу та взуття б/в; продуктові набори для людей в СЖО; – отримано мед обладнання б/в для лікарень та ФАПів; наразі громада готується  прийняти пожарну машину; проводяться групи психологічного розвантаження для осіб з інвалідністю, розважальні заходи, тренінги та семінари, організовується змістовне дозвілля.

Громада виграла в проекті від  UNICEF  «Громада, дружня до молоді» (проектну заяву надавав Менеджер і соціальних проектів).

Які були перешкоди у реалізації практики, складнощі, як вдалось їх подолати, що сприяло успіху

  • Страх перед інноваціями у представників виконкому і Комунальної установи;
  • страх перед інноваціями з боку місцевого населення;
  • недовіра до влади;
  • відсутність державних стандартів в роботі спеціаліста (договори, положення та інше);

Бюджет практики, обсяги та джерела фінансування, співфінансування, внесок громади тощо.

Бюджет складається з заробітної плати Менеджера соціальних проектів, всі інші кошти залучені.

Наявність публікації у ЗМІ щодо практики

Наявні газетні публікації в щомісячній газеті Широківської ОТГ, публікації додаються та публікації на офіційному сайті громади.

https://www.facebook.com/shyroke.org.ua/posts/2189665224611626

https://www.facebook.com/shyroke.org.ua/posts/2215599818684833

https://www.facebook.com/shyroke.org.ua/posts/2200447283533420