1.ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОРГАН МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
1.1 Повна назва органу управління  ОТГ відповідального за впровадження практики

1.2 Повна назва органа місцевого самоврядування ОТГ

 

1.3 Область

1.4 Повна поштова адреса ОУО ОМС: (назва вулиці, номер будинку, назва населеного пункту, назва району, області; поштовий індекс)

1.5 Телефон (з кодом міжміського зв’язку)
1.6 Адреса електронної пошти ОУО ОМС
1.7 Офіційний сайт ОМС ОТГ
1.8 ПІБ керівника ОМС ОТГ
1.9 ПІБ керівника ОУО ОТГ (або відповідальний за сектор освіти в громаді)

ЗМІСТ

Назва практики

Відкриття поліцейської станції в смт. Городниці Новоград-Волинського району

Період початку впровадження практики

На Житомирщині запрацювала п’ята поліцейська станція, де    7 червня 2018 року відкрили поліцейську станцію в Городницькій ОТГ. Питання охорони громадського порядку в Городницькій ОТГ назріло вже давно. Практично реалізувати цю практику вдалось лише у 2018 році спільними зусиллями громади, району та області.

Короткий опис проблеми, на вирішення якої впроваджено практику

Питання безпеки громадян – одне з важливіших завдань місцевої влади, яке має вирішуватись комплексно. В основі комплексного підходу є напрацювання механізму зворотного зв’язку із громадою для вирішення проблем безпеки в своїх громадах за допомогою взаємодії між поліцією, громадою та місцевою владою.  Реформа децентралізації дозволяє територіям самостійно розпоряджатися власними бюджетами і в громадах з’являються кошти не лише для відновлення інфраструктури та забезпечення комфорту, але й, що важливо, для покращення безпеки мешканців.  В цій місцевості існує проблема із крадіжками лісу, тож лісівники знаходяться у постійній ефективній взаємодії з працівниками поліції та громадою. Відкриття поліцейської станції вирішить проблему високого рівня злочинності.

Передумови: що сприяло запровадженню практики, спонукало до вирішення проблеми; причини створення практики

Питання створення поліцейської станції в Городницькій  ОТГ підіймалось на різних  рівнях від громадськості, до керівництва області, адже у 2016 році чисельність дільничних зменшилася майже удвічі в порівнянні з 2015 роком (199 проти 392 посад), потім додали декілька посад штатних одиниць, але проблем з охороною громадського порядку виявилась з кожним роком все більше.

Опис практики: ініціативи, діяльність в громаді, алгоритм впровадження практики, застосовані методи вирішення проблеми, цільова аудиторія, виконавці, партнери

Поліцейська станція у Городниці – це другий дільничний пункт новаторського типу. Загалом таких пунктів на Житомирщині уже п’ять. Наразі регіон має найбільшу кількість створених поліцейських станцій у порівнянні з іншими в Україні. У селищі Городниці поліцейська станція розмістилась на першому поверсі двохповерхової будівлі. Тут створено комфортні умови та належно обладнано службовий кабінет дільничного офіцера, дитячу кімнату для роботи з малечею та підлітками ювенального інспектора, а також побутові приміщення у разі чергування правоохоронців у цілодобовому режимі. Тут постійно працюватимуть два дільничні офіцери, ювенальний інспектор, а також група реагування патрульної поліції для якісної допомоги майже 7,7 тисячам жителів селища та ще 11 навколишніх сіл. Один дільничний офіцер поліції обслуговує 6 тисяч жителів.

У 2018 в Житомирській області планується за підтримки місцевих громад відкрити щонайменше 20 поліцейських станцій, що виконуватимуть функції правової превенції у селищах та селах. Механізм такий: ГУНП готує кадри, громади – приміщення. На цей час досягнуті домовленості з деякими громадами щодо облаштування таких станцій.

У реалізації цієї практики була тісна співпраця з керівництвом МВС та Національної поліції ініційовано створення поліцейських станцій на території ОТГ, якщо сама громада вбачає це за доцільне.

Алгоритм відкриття поліцейської станції: для цього керівництво Головного управління національної поліції Житомирської обласної звернулись до  Житомирської обласної ради та Житомирської ОДА з інформацією про те, що таке поліцейська станція, яку функцію буде виконувати для громади і просили підтримки та сприяння у їх створенні.

Сама станція – це службове приміщення, в якому працюватиме дільничний офіцер, офіцер ювенальної поліції і група швидкого реагування, яка використовуватиме цей стаціонарний об’єкт у разі необхідності. За всіма нормами дільниця має бути забезпечена меблями, побутовою технікою. У ній має бути кілька кімнат для роботи з громадянами, роботи з дітьми, для роботи груп швидкого реагування. Має бути передбачена кімната відпочику, комп’ютери, під’єднані до інформаційних баз системи МВС. Має бути оргтехніка, інтернет, засоби зв’язку, спецзасоби індивідуального захисту. Тобто, це має бути від 3 до 5 кімнат. Також приміщення має бути достатньо укріпленим. Потрібні монітори, які допомагатимуть слідкувати за тим, що відбувається в селищі.

Результати практики: які отримані якісні і кількісні показники, на що позитивно вплинула реалізація практики, чиї проблеми вирішено, які системні зміни в громаді досягнуті

В результаті запровадження практики працівники поліцейської станції стали більш мобільні, адже мають у розпорядженні транспортні засоби: службовий автомобіль «Рено» та 2 моторолери. Такі кроки стали гарним прикладом для інших територіальних громад області задля забезпечення правопорядку та безпеки. Для мешканців громади це ще одна важлива зручність: поліцейська станція створена в результаті комплексного підходу – для роботи з дорослим населенням, підлітками, школярами. Тобто, охороняючи громадський порядок працюємо на випередження, на профілактику злочинності. Тепер зустрітися з дільничними стало набагато простіше і зручніше. Та і вони самі стали більш «мобільними». Отже, швидше реагуватимуть на різні пригоди – спільно з патрульними. А мешканці почуватимуть себе у безпеці.

Які були перешкоди у реалізації практики, складнощі, як вдалось їх подолати, що сприяло успіху

Перешкод у запровадженні практики не було, були лише сприяння та підтримка.

Бюджет практики, обсяги та джерела фінансування, співфінансування, внесок громади тощо.

Бюджет та участь громади у створенні поліцейської станції: селищна рада надала на умовах пільгової оренди (1 грн. в рік) будівлю, яка є власністю територіальної громади і тут розмістили поліцейську станцію. Місцеві підприємці надали кошти та будівельні матеріали для ремонту приміщень. На 15 000 грн закупили орг.техніку для поліцейської станції, територіальне відділення Держлісгоспу відремонтували службовий автомобіль за кошти установи, виділили кошти та зробили ремонт приміщень, надали для роботи поліцейських автомобіль «Рено». Також від сільської ради було виділено кошти на оснащення кабінету ювенального офіцера поліції, обладнали дитячу кімнату боді-камеру та універсальний «Довідник поліцейського».